<h2>Σελίδα υπό κατασκευή...</h2>
Previous Next
ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η Ενδοδαπέδια θέρμανση, που θεωρείται από πολλούς καινοτομία στο πεδίο των εφαρμογών θέρμανσης, αποτελεί τεχνική που εμφανίζεται στην αρχαιότητα με βασική καύσιμη ύλη τα καυσόξυλα και μέσο μετάδοσης τον αέρα, που διαχέονταν σε υπόγεια κανάλια κάτω από τα δάπεδο. Η Ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί με νερό χαμηλής θερμοκρασίας, από 30°C - 45°C, που κυκλοφορεί σε σωλήνες εγκιβωτισμένους στο δάπεδο. Η θέρμανση διαχέεται ομοιόμορφα στο χώρο μέσω ακτινοβολίας ζεσταίνοντάς τον και προσφέροντας μια αίσθηση θερμικής θαλπωρής, με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Η χρήση του δαπέδου σα θερμαντικό σώμα είναι το χαρακτηριστικό που προσδίδει στη δαπεδοθέρμανση την πλειοψηφία των πλεονεκτημάτων που εμφανίζει. 
 
Θερμική άνεση και υγιεινό περιβάλλον. 
Ομοιόμορφη θερμοκρασία στον χώρο, θέρμανση με μείωση της θερμοκρασίας από τα πόδια προς το κεφάλι και έλλειψη της ξηρότητας του αέρα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. 
Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. 
Χαμηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας, μείωση απωλειών από την οροφή, μη ύπαρξη ρευμάτων αέρα. 
Απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση των χώρων. Δεν υπάρχουν πάσης φύσεως εμπόδια στο χώρο μας, όπως σώματα καλοριφέρ. 
Υγιεινό περιβάλλον – Καθαροί χώροι. 
Οι χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, μας απαλλάσσουν από την ξηρότητα του αέρα του χώρου και δίνουν ένα πραγματικά υγιεινό περι-βάλλον. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το σύστημα αυτό δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα κι έτσι δεν υπάρχουν φαινόμενα που βλέπουμε σε άλλα συστήματα όπως μαυρίσματα στους τοίχους ή μεταφορά σωματιδίων και μικροβίων. 
Δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με άλλα θερμαντικά συστήματα. 
 
Έχουμε την δυνατότητα με τη χρήση ενός μόνο λέβητα να θερμάνουμε κάποιους χώρους του κτίσματος με ενδοδαπέδια θέρμανση και άλλους με το κλασικό σύστημα θέρμανσης με σώματα ή fan coils. Παράλληλα από τον ίδιο λέβητα τροφοδοτούμε και τα ζεστά νερά χρήσης του κτηρίου. Δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των σύγχρονων πηγών θερμότητας. Λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και συνολικής αδράνειας του συστήματος εκτός των κοινών πηγών ενέργειας έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ήπιες μορφές ενέργειας, όπως την ηλιακή, αντλίες θερμότητας, γεωθερμικές πηγές κλπ. Στην εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δροσισμό του χώρου με τη χρήση αντλιών θερμότητας. 
 
Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι οικονομικότερη στη λειτουργία από το κοινό καλοριφέρ υπάρχουν όμως και κάποια άλλα στοιχεία που ενισχύουν την επιλογή για ενδοδαπέδια, τα οποία αξίζει να σημειωθούν: 
 
• Εξοικονομεί χώρο στο διαμέρισμα. 
• Είναι κατά 35% οικονομικότερη στη λειτουργία από μια συμβατική θέρμανση. 
• Παρέχει δυνατότητα ανακαίνισης των χώρων. 
• Μπορεί να λειτουργήσει και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
• Μπορεί να λειτουργήσει μέσω αντλιών θερμότητας για δροσισμό των χώρων. 
• Κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα παντού. 
• Θερμαίνει με ευχάριστο και βιολογικώς ορθό τρόπο, καθώς ζεσταίνει περισσότερο τα άκρα, αφήνοντας πιο δροσερό το κεφάλι. 
• Δεν αναδύονται οσμές. 
• Δεν υπάρχει περίπτωση τραυματισμών, αφού δεν προεξέχουν σώματα καλοριφέρ. 
• Παρέχει δυνατότητα αυτονομίας σε κάθε δωμάτιο. 
• Λόγω των ειδικών συνθηκών υγρασίας και θερμοκρασίας, προστατεύονται έπιπλα, αντίκες, μουσικά όργανα, πίνακες ζωγραφικής κλπ. 
• Είναι εύκολη στη ρύθμιση και στο χειρισμό. 
• Ηχομονώνει τα δάπεδα. 
 
Αναλύσαμε ήδη τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης στον προσωπικό μας χώρο, στην κατοικία μας. Επιπλέον, η ενδοδαπέδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θέρμανση επαγγελματικών χώρων: γυμναστηρίων, εκθέσεων, σταδίων, εργοστασίων κ.α. Σε εκτεταμένους και μεγάλου εσωτερικού ύψους χώρους η ενδοδαπέδια αποδεικνύεται εξαιρετικά αποδοτική και οικονομική στη λειτουργία, αφού δε συσσωρεύει θερμότητα στην οροφή, αλλά την κατανέμει ομοιόμορφα στο χώρο από κάτω προς τα πάνω. Η δε απόδοση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν εμποδίζεται ούτε από τα βαριά οχήματα, ούτε από τα τεράστια αποθηκευτικά ράφια. Εξάλλου, η ακινησία του αέρα και συνεπώς της σκόνης είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας σε εργαστήρια ηλεκτρονικών, τροφίμων, εκθέσεων αυτοκινήτων κλπ. Εκτός από τους εκτεταμένους και μεγάλους επαγγελματικούς χώρους, η ενδοδαπέδια μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα σε πισίνες στο εσωτερικό κτιρίων, σε ράμπες, σε θερμοκήπια, σε εκκλησίες κλπ. 
  
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή τελικού δαπέδου. Η ενδοδαπέδια μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε υλικό: πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο (κολλητό ή καρφωτό), πλαστικό δάπεδο κλπ. Ωστόσο, πρέπει να έχει εκ των προτέρων αποφασιστεί τι τελικό δάπεδο θα στρωθεί σε κάθε χώρο, ώστε να προσαρμόσουμε τη μελέτη σε συνδυασμό με τη θερμική αγωγιμότητα κάθε υλικού.